Florarijum: napravite sami mini vrt u staklu

  06 May 2020

 Ako ste umorni od rasta unutrašnjih cvijeća u običnim saksijama, možete sami stvarite  kućne mini staklenike - cvijetnog florarijuma. Ovo prilično originalno rješenje će vam omogućiti da lako napravite izvrsnu dekoraciju za svaku prostoriju. Sada ćete naučiti kako napraviti florarij sopstvenim rukama i možete se upoznati sa korak po korak instrukcija za obavljanje ovog zadatka.

 Florarijum je pravi mini staklenik, gde se žive biljke postavljaju u staklenim kontejnerima različitih oblika i veličina. Ovde se obično kombinuje nekoliko vrsta cvijeća, kao i širok spektar ukrasnih ukrasa: od kamena do crtanih figura i rhinestona.Zahvaljujući ovakvim dodatcima, moguće je napraviti vrlo atraktivne kompozicije uživo koje mogu ukrašavati bilo koju prostoriju.

Tradicija stvaranja florariuma datira u XÍX vek. U tim danima, takve kompozicije su ukrašavale prozore prodavnica i salona, ​​jer su stakleni kontejneri izgledali atraktivnije od gline ili drvenih kade. 

Karakteristika florariuma je to što ih stvaranjem kreirate posebni ekosistem, a najpovoljnije je slobodno zemljište koje ima neutralnu kiselost. Obično u tu svrhu koristi se polu zatvorena posuda, u kojima se vlažnost vazduha značajno povećava rastom cvijeća. Zbog toga čak i tropske biljke mogu se uzgajati u florariumima, koje u normalnim uslovima praktično ne prežive. Briga za biljke u florariju neće biti teška, jer će oni sami sakupljati vlagu, a korova u takvom ekosistemu izgledaju vrlo sporo.

 

Biljke za florarij moraju biti odabrane vrlo pažljivo, obraćajući pažnju na takve aspekte:

  • tolerancija visoke vlažnosti, koja će neizbežno biti prisutna u polu zatvorenom prostoru staklene posude;
  • veličina biljaka (svaki cvet ne bi trebao rasti više od 20 cm, mada ako je vaš kapacitet za florarij veoma mali, onda veličina biljaka treba da bude ista);
  • spori rast biljaka, što će omogućiti dugi vremenski period da zadrži prvobitni oblik sastava;
  • kompatibilnost boje jedni sa drugima u dekorativnom aspektu, kao i stope rasta i potrebe nege;
  • Ako želite da vidite cvjetne biljke u vašem florarijumu, uzmite u obzir i njihovu tendenciju gnjavanja nakon cvijeća (ljubičice, azaleje i ciklame, koje se najbolje odgajaju u otvorenim loncima i na dobro provetrenim mestima imaju sličnu karakteristiku).

Neophodno je obezbijediti mnogo  svijetla, ali je važno da ne padna na biljke pod pravim uglom.

Odgovarajući na pitanje "Kako se brinuti o florarijumu?" Najteži dio se odnosi na zalivanje biljaka. Činjenica je da bi se ovom metodom uzgoja vlage dovelo u zemlju daleko češće nego sa standardnom kultivacijom cvijeća u posudama. Ako primetite da se tlo počeo sušiti barem malo, tada biljka treba zalijevati. Periodično možete prskati listove pomoću sprej boca.

Zato budite kreativni u stvaranju sopstvenog florarijuma.

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije