Tajne čuvenih destinacija

  27 February 2019

Kalendar polako odbacuje listove sa sebe i dani se nižu jedan za drugim prerastajući u sedmice i mjesece. Posle zime i praznika, svih slavlja kojima smo imali priliku da prisustvujemo povratak na posao nam rijetko kada pada lagano i bezbrižno, kao i navijanje alarma, ustajanje, povratak radnim navikama i svakodnevnim obavezama i nekako sa prvim sunčanim danima odmor postaje glavna misao i tema  o kojoj sanjarimo i na javi i u snu. Gde poći na odmor, sa kim, šta poneti? Koliko nam je para potrebno za odmor iz snova? Šta spakovati, a čega se odreći ( nekako nam je dok pakujemo kofer sve potrebno i jako bitno sve dok ne krenemo). Spisak potrebnih stvari i pitanja postaje sve duži, zato ipak kao najvažnije pitanje izdvajam izbor same destinacije. Gde otići?

Kao i svake godine turističke agencije nas obasipaju širokom ponudom top destinacija, egzotičnih destinacija, užurbanih gradova, neobičnih destinacija, dalekih mjesta i lista postaje sve duža. Naravno da u takvim uslovima nije lako odlučiti se za neko od ponuđenih mjesta. Ovom prilikom želim da sa vama preskočim iščitavanje reklama za sva ta popularna mjesta i ponudim vam listu zanimljivosti i manje poznatih činjenica o nekim čuvenim destinacijama. Spremajući se za naše naredno putovanje prisjećam se citata o putovanju : „Putovanje je mnogo više od razgledanja spomenika, to je duboka i trajna promjena ideje življenja”. Miriam Beard

Pa da krenemo!

Prva destinacija sa kojom počinjemo ovu našu kratku putničku avanturu biće tonući grad poznat kao Meksiko Siti. Ako ste kao i ja prvo pomislili da je tonući grad šarmantna Venecija, varate se. Grad Meksiko Siti svake godine potone za 10 cm, što znači da tone čak deset puta brže od Venecije. Razlog ovakvom dešavanju je to što je ovaj čuveni megalopolis sagrađen na mekom tlu ispod koga su eksploatisane podzemne vode. Šetajući ulicama ovog grada možete primetiti brojne napukle zgrade i trotoare a čuveni spomenik Anđeo nezavisnosti je dobio čak 23 nove stepenice. Ako ste fascinirani Meksikom, Meksikancima, njihovom kuhinjom, jezikom i običajima pravo je vreme da posjetite ovaj grad.

A mi nastavljamo dalje držeći se iste tematike i odlazimo u još jedan tonući grad, već gore pomenutu čuvenu Veneciju. Srećom ulažu se velika sredstva da bi se proces usporio ili čak trajno riješio. Venecija nudi mnogo toga za vidjeti i posjetiti,  kao i veliki broj kulturnih manifestacija, predivan karneval pod maskama, bogatu gastronomsku ponudu italijanskih đakonija poput pica, testenina, sladoleda i slatkiša. Tu je veliki broj mostova i kanala i naravno vožnja gondolom. Pošto smo odabrali pričljivog i šarmantnog gondolijera krećemo odmah na vožnju gondolom. A da li ste se ikada zapitali kako je nastala jedna gondola? Vjerovatno niste, niste ni imali kad od uživanja u samoj vožnji, svih lokalnih anegdota koje ste čuli od svog gondolijera i razgledanja fascinantne arhitekture. Svaka gondola je sagrađena i sastavljena od 280 djelova izrađenih od čak 8 različitih vrsta drveta. Vitki luk gondole omogućava veće manevarske sposobnosti a lijeva strana godnole je od desne strane veća 24 cm. Zanimljivost u vezi gondola je i to što djelovi gondole predstavljaju razne djelove same Venecije, prednji dio predstavlja 6 gradskih zona, zadnji dio predstavlja ostrvo Đuđeka i luk- most Rialto nezaobilaznu atrakciju Venecije. A Venecija se smatra i jednim od najlepših gradova svijeta.

 

Kao treću destinaciju biram da vas vodim u grad jako neobičnog i poprilično dugačkog imena. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, svjetska prestonica tanga, i grad kosmopolitiskih kafića i restorana i dobrog noćnog provoda. Grad koji pulsira kroz veliki broj plesnih dvorana, trgova te se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera. Vrlo živahan grad sa velikom mešavinom kultura, boja i ritmova. O da idemo u grad  Nuestro Senora Santa Maria del Buen Aire. Da li vam je pri pomenu tanga palo napamet gde smo se to zaputili? Buenos Aires prelijepa metropola Argentine se krije iza ovog neobičnog imena koje znači Naša Bogorodica Sveta Marija dobrog vazduha.

Naša četvrta destinacija takođe ima jako zanimljivo ime El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles. To je puni naziv Los Anđelesa, divnog grada poznatog po filmskoj industriji i mnogim slavnim ličnostima koje su ga odabrale za svoj dom. Ovaj grad nudi mnogo atrakcija i aktivnosti kao i mogućnosti da možda ostvarite neki od svojih klinačkih snova. Na istoriju ovog grada čije ime znači naselje Naše Bogorodice Kraljice Anđela danas podseća El Pueblo nekadašnje gradsko jezgro a danas pretvoreno u luksuzni muzej koji prikazuje Los Anđeles sa početka XIX veka. Inače se smatra da je sam grad nastao 1781.godine. A da se porijeklo ovog  uzbudljivog grada nije zaboravilo ni u današnje vrijeme pokazuje i izgrađnja katedrale Naše Bogorodice od Anđela koja ima čak 11 spratova. Inače ovaj grad skraćeno poznat kao L.A. se po statistikama nalazi na drugom mestu po popularnosti u Americi. I svjedok je mnogim neobičnim životnim pričama a neke su pronašle svoj put do velikog platna.

 

A sada se opet okrećemo Evropskom kontinentu i idemo u obilazak najstarije podzemne železnice na svetu. Prvi jezik sveta, obavezna čajanka u pet sati, neobična moda, kolevka punk kulture, Big Ben, Viktorijin sendvič, neverovatni muzeji, crveni autobusi na dva sprata i prepoznatljive telefonske govornice i da udobno smo se smjestili u London i krenuli u istraživanje svega što ovaj fenomenalni grad ima da ponudi. Vjerujte mi na riječ ima mnogo toga i ako mu dopustite polako će vas osvojiti za sva vremena. Londonski metro je prva podzemna železnica na svijetu  a njena prva deonica od 6 kilometara otvorena je daleke 1863.godine između Pedingtona i Feringtona. Ako vam Pedington zvuči poznato da to je naziv plišanog medveda glavnog junaka istoimenog filma koji je osvojio srca izbirljive dječije publike ali i odraslih gledaoca. A sam medvedić se može naći kao suvenir a neki primjerci dosežu i kolekcionarske vrijednosti.

Sa Londonom završavamo naše kratko i neobično proljećno putovanje. Uz šolju toplog čaja ili kafe razmislite o nekom narednom putovanju i destinaciji koja vas oduvek fascinira i intrigira a nikako da se osmjelite da krenete.

Ivana Aćimić

Diplomirani Master Arhitekta i dizajner enterijera. Zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove i sam život pa je iz entuzijazma prema stvarima koje voli nastao i blog Ivanasworld. Trudi se da od života stvori sopstvenu bajku. Očarana svijetom i putovanjima kao i knjigama i arhitekturom a omiljena stvar joj je ispijanje čaja koji je pravi mali ritual. Nepopravljivi optimista koji ne moze da živi bez svojih kućnih ljubimaca. Propagira male stvari koje život čine ljepšim. www.ivanasworld.com

Login to post comments

Popularno

Najnovije

Newsletter

Tag Cloud