Koronavirus: Društveno odgovorni bez straha

  21 March 2020

Evidentno je da se susrećemo sa svjetskom pandemijom Koranavirusa, ali u ovoj situaciji trebamo da budemo društveno odgovorni bez izazivanja kolektivnog straha. Svjesni smo da su nadležni organi preduzeli sve preventivne mjere kako bi što je moguće više usporili širenje virusa.

Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje ističe da je  za prevenciju obolijevanja od novog koronavirusa sasvim  jednostavno: zaštitite sebe i druge tako što ćete se pridržavati smjernica i uputstava javno zdravstvenih vlasti. Posebnu pažnju na njih treba obratiti tokom putovanja u inostranstvo.

Sve osobe treba da se pridržavaju jednstavnih pravila higijene ruku i respiratorne higijene koja su istovremeno i mjere prevencije oboliijevanja od gripa i čitavog niza drugih respiratornih bolesti. Bitno je da se svi informišu iz validnih i pouzdanih izvora kako bi se spriječile glasine i neprovjerene informacije koje ovih dana kruže društvenim mrežama i internetom, istakli su iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

 

Razumijem da se neki od vas osjećaju zarobljeni, posebno ako vode ubrzani tempo života, i imate  taj osjećaj gubitka sopstvene slobode, ali u vom trenutku nismo biti samo mi. Od krucijalne važnosti je, osim što ćemo sačuvati sebe, da čuvamo i druge od nas. Pretpostavimo da je naš imuni sistem toliko jak, da bismo imali siptome običnog gripa, ali da li naši članovi porodice, druge nepoznate osobe koje susrećemo a spadaju u kritičnu grupu, to mogu. Sve mjere koje je donijela vlada  jednostavno moramo poštovati, jer je unašem najboljem interesu a i u interesu cijelog društva.

A nama ostaje bezbroj stvari koje može raditi iz sigurnosti našeg doma. Većina od nas može nesmetano obavljai posao, jer nam to tehnologije dozvoljavaju, a opet dobijamo neprocjenjivo vrijeme koje možemo provesti sa našom porodicom, pročitati knjige za koje nikad nismo imali vremena, pisati ili baviti se nekim drugim kreativnim stvatima. 

Jednostavno, život nije stao, tako iskoritite najbolje iz ove situacije, dok  doktori zvanično ne pronađu lijek, a uskoro će i sva ova priča o Koranavirusu biti naša prošlost. 

Tijana Lopićić

Svuda je i nigdje, jedinstven spoj nespojivog kroz dijametralne oblasti, gdje sa lakoćom spaja strogu poslovnost kroz ekonomiju i informacione tehnologije sa raspuštenom  kreativnošću kroz pisanje poezije i proze.

Osnivač i izvršni direktor marketing agencije i magazina "KREACIJA".

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije