K2 Tag

Ovogodišnji sajam pod nazivom "3.Sajam audio uređaja, opreme i nosača zvuka" - Podgorica 2019. je međunarodnog karaktera i održava se u TC Delta City Podgorica, 05. i 06. oktobra 2019.god.   

U četvrtak, 18.07.2019. godine u Modernoj galeriji u Podgorici otvorena je izložba kineskog savremenog slikarstva “Enthusiasm for Ink Wash Painting”.

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe Dada (Miodraga) Đurića 14.maja u 20h u JU Muzjeima i galerijama Podgorice. Dado je zasigurno jedan od najznačajnijih crnogorskih umjetnika, a ova izložba je jedinstvena prilika da vidite veliki dio njegovog stvralačkog opusa u našem muzeju.

Dado je rođen 1933. godine na Cetinju. Školovanje je započeo u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umjetnosti završio u Beogradu 1956. godine, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Prvu izložbu imao je u Rijeci iste godine, nakon koje odlazi u Pariz. Pored ulja i crteža, radio je kolaž, asamblaž, instalacije, a njegova djela se nalaze u mnogim muzejima i galerijama i privatnim kolekcijama širom svijeta. Dobitnik je Trinestojulske nagrade za životno djelo. Predstavljao je Crnu Goru 2009.godine. na 53. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji. Pred kraj života, radio je na slikama koje su bile izložene na svjetskoj izložbi, u crnogorskom paviljonu u Šangaju. Za svoje slikarstvo Dado Đurić često je govorio da je smješa svega i da predstvalja odbacivanje onoga što se zove civilizacija. Dado je jedan od najznačajnih slikara savremene umjetnosti 20.vijeka i jedan od najistaknutijih predstavnika današnje figurativne umjetnosti. Danijel Kordije, galerista i pisac među prvima je zapazio:,,Sa Dadom smo daleko od estetike, u središtu smo čovječanstva koje krvari (…) Njegove slike su toliko uznemirijuće, da ih poslije dužeg vremena u srcu doživljavamo kao grižu savjest”.

U organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice odražan je drugi po redu međunarodni arheološki Simpozijum pod nazivom „Skadarski basen – veza između maditeranske obale i kontinentalnog zaleđa“.

U JU Muzeji i galerije Podgorice, u prepunom ambijentu ustanove, otvorena je  izložba slika i grafika akademske slikarke Milke Vujović. Mr Milka Vujović se podgoričkoj likovnoj publici predstavila slikama i grafikama iz različitih perioda njenog tridesetogodišnjeg stvaralaštva iz perioda od 1989-2019.godine. Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20.aprila.

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije