Omaž Uroša Toškovića

  17 March 2019

U šoping-molu Delta City,  u sklopu Atico Fest-a organizovan je i omaž našem velikom likovnom stvaraocu, akademskom slikaru Urošu Toškoviću. Pored toga što je bio jedan od najvećih crnogorskih umjetnika, Tošković važi za jednog od najboljih svjetskih crtača 20. vijeka, prema ocjeni mnogih likovnih kritičara iz svijeta.  

 

Predstavljeno je oko pedesetak njegovih djela, koja su u posjedu članova Crnogorskog udruženja kolekcionara, a iste su posjetioci u mogućnosti da pogledaju do 22. Marta.

" ... Ako postoji  u savremenoj crnogorskoj umjetnosti  umjetnik koji  živi svoju umjetnost, kod kojeg je nevidljiva granična linija  odvajanja  umjetnika od čovjeka, onda je to  Uroš Tošković. Neshvatljiv, neprilagođen, zapušten, zastrašujući  je stvoritelj  svog djela, a takvo je i samo njegovo djelo. Uroš se nikome ne udvara,  svojim  crtežima, slikama, skulpturama, instalacijama...ali, ni svojim riječima, pogledima, ponašanjem. On je takav kakav jeste i to je njegova sloboda, stvaralačka i ljudska...Ona je njegov izbor koliko i usud..“. 

 mr  Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti

Uroš Tošković  rođen je 19. novembar 1932. godine u Pelev Brijeg. Završio je Srednju umetničku školu u Herceg Novom, a diplomirao je 1956. godine Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Godine 1956. odlazi, kao stipendista francuske Vlade u Parizu, gde završava Školu lepih umetnosti kod Morisa Brijanšona. U Parizu ostaje sve do 1976. godine i jedan je od rodonačelnik kolonije YU slikara u Parizu. Družio se sa  Bellmondom, De Sikom, Sartrom, Popom, Bo­rom Pekićem, a radio sa Pikasom, Dalijem, Joneskom i drugima.

Uroš Tošković je 1957. godine bio jedan od osnivača društva prijatelja Baltazar, čiji su članovi Leonid Šejka, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Dado Đurić, Mišel Kontić, Vukota Vukotić, Peđa Ristić i Olja Ivanjicki, a koje kasnije (1958. godine) postaje društvo Mediala.

Posljednje godine života proveo je živjeći asketski u Baru, gdje je i stvarao. Za sobom je ostavio mnoga umjetnička djela od kojih su najvažnija: Akt dečaka, Čovek i gavran, Portret, Glava devojke... Imao je mnogobrojne samostalne izložbe kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu.

Preminuo je 3. marta 2019. Godine u Podgorici.

 

Tijana Lopićić

Svuda je i nigdje, jedinstven spoj nespojivog kroz dijametralne oblasti, gdje sa lakoćom spaja strogu poslovnost kroz ekonomiju i informacione tehnologije sa raspuštenom  kreativnošću kroz pisanje poezije i proze.

Osnivač i izvršni direktor marketing agencije i magazina "KREACIJA".

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije