Kako kontrolisati celulit?

  17 March 2019

Dobra vijest je da se celulit zaista lijepo može kontrolisati, ona manje dobra vijest je da se teško možemo istog zauvijek osloboditi.

A složićete se da je san svake žene vitka figura i tijelo bez celulita.

Šta je ustvari celulit?

Celulit je bolest vezivnog tkiva kože, posebno elastičnih vlakana. Nastaje kao posljedica prekomjernog uvećavanja volumena ćelija masnog tkiva, smještenih između mišića i kože. Kako vlakna koja drže kožu povezanu sa mišićima počnu da popuštaju usljed pritiska ovih ćelija, tako počinjemo da primjećujemo popularno zvanu narandžinu koru. Istovremeno masti sadrže i mnogobrojne ćelije koje privlače vodu, pa se tako tečnost uvlači u lipidni sloj i problem postaje još izraženiji. Dakle, koliko ćete celulita imati zavisi upravo od lipidnog sloja, odnosno količine masti i vode u njemu, kao i čvrstine kolagenskih vlakana i kože uopšte. Sve to opet zavisi umnogome od genetike, starosnog doba, hormona, količine slobodnih radikala u organizmu, ishrane…

Zato nije tačno kada celulit povezujemo sa prekomjernom kilažom i godinama, jer nerijetko se suočavamo sa tim da i veoma mlade, kao i mršave djevojke vode istu borbu. Celulit se obično vezuje za stanje kože na ženskom tijelu, zato što ženski hormon estrogen stimuliše skladištenje potkožnih masti. Sa mnogo nižim nivoom estrogena, muškarci imaju tanji sloj potkožnog tkiva i samim tim su manje podložniji pojavi celulita, ali ipak 3 % muške populacije ima celulit.

Glavni uzrok celulita jeste način života, a posebno napetost, umor, loše navike u ishrani, nedovoljno uzimanje vode, nepravilno disanje, predugo sjedenje, nedostatak fizičke aktivnosti, zagadjenja vazduha, loša probava, slaba cirkulacija, sve to vodi ka zastoja u eliminisanju otrovnih materija iz organizma, kao I do stvaranja nabreklih područja u kojima je celulit prisutan.

Kako ga možemo kontrolisati?

  1. Balansiranom ishranom

 Namirnice koje spadaju u kategoriju tzv “anti-celulit hrane” su:

  • Banane– zbog visoke vrijednosti kalijuma I natrijuma. Natrijum omogućava bolje hidriranje tijela što je ključan faktor za uništavanje celulita, a kalijum potom izbacuje višak. Poznato je i da banane poboljšavaju protok krvi u tijelu.  Dobar protok krvi omogućava da ćelije dobijaju dovoljno hranljivih materija.
  • Đumbir– On smanjuje apetit, ali ubrzava metabolizam i tako pomaže u gubljenju kilograma. Takođe, on ubrzava cirkulaciju što pomaže da se vaše tijelo oslobodi celulita.
  • Sjemenke suncokreta– imaju dosta vitamina E, a bogate su i kalijumom i cinkom.  Dobar su izvor selena jer jedna šolja sjemenki suncokreta obezbjeđuje više od trećine preporučenog dnevnog unosa ovog minerala. Ono što je najbitnije, ove sjemenke su bogate vitaminom B6 koji je od ključnog značaja za apsorpciju cinka i jako je dobar u borbi protiv celulita. B6 ima važnu ulogu kod jačanja i regenerisanja vezivnog tkiva, a slabo vezivno tkivo ključno je za povećanje celulita. Takođe, on je prirodan diuretik pa izbacuje višak vode i smanjuje nadutost  koja može celulit učiniti vidljivijim.
  • Kelj, spanać, list repe, brokoli, bijeli luk, bobičasto voće– zbog visoke vrijednosti vitamina C
  • Ječam– kao žitarica sa niskim GI (glikemijskim indeksom)
  • Jaja, riba– namirnice koje su dobar izvor proteina, a imaju mali broj kalorija

Obroci treba da budu redovni, što se pozitivno odražava na metabolizam, jer na taj način se stabilizuje nivo šećera u krvi, reguliše se želja za hranom, poboljšava se prolaz hrane kroz organe za varenje i hrana se optimalno iskorišćava. Kad god je moguće jedite povrće u sirovom, nekuvanom obliku, jer tako unosite najviše biljnih vlakana i vitamina u svoj organizam.

Preporučuje se 2-3 litra negazirane vode (bar 30 minuta pre ili posle jela), jer voda vezuje so i pomaže oslobađanje suvišne tečnosti iz organizma. Odličan je i zeleni čaj, čaj od rastavića i peršuna koji spriječavaju skupljanje otpadnih supstanci koje pospješuju pojavu celulita.

 

  1. Fizičkom aktivnošću

Vježbanjem se ubrzavaju metabolički procesi, koji uz prisustvo kiseonika sagorijevaju štetne materije I na različite načine oslobađaju organizam od toksina. Povećanje srčane ferkvence ubrzava se I cirkulacija, koja je veoma bitna za uklanjanje depoa celulita.

       3.   Masažama

Osim što otklanja slojeva celulita, anticelulit masaža blagotvorno djeluje i na poboljšanje cirkulacije, bolju ishranu i zategnutiju kožu i osjećanje zadovoljstva.

Uvijek se kreće sa prvim danom poslije ciklusa, jer je tada najmanja koncentracija estrogena u organizmu, voda se najmanje zadržava i detoksikacija je najuspješnija.

 

  1. Pravilnim disanjem

Postoje brojne tehnike disanja, a najjednostavnija od njih je tehnika dubokog disanja.

Udisanjem što veće količine vazduha tokom nekoliko minuta, tijelo će dobiti veću količinu dragocijenog kiseonika, a time i veću količinu energije. Prisustvo kiseoinika sagorijeva štetne materije i na različite načine oslobađa organizam od toksina.

  1. Odmorom- smanjite stres

Kada je naš organizam pod stresom i kada nešto intenzivno psihički proživljavamo, ispuštamo toksine u tijelo i lakše se stvara celulit. Stres uzrokuje pojačano lučenje hormona kortizola što izaziva nakupljanje masti na stomaku, bokovima, zadnjici i butinama. Hormonalna neravnoteža takođe slabi mišićno tkivo i čini ga manje fleksibilnim zbog čega se masti lakše nakupljaju ispod kože.

 

Kontrolisati celulit znači balansirati između zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, metoda za poboljšanje cirkulacije, obezbijeđivanjem priliva kiseonika u organizam i kontrolom mentalnog i emocionalnog stanja. Nije jednostavno, ali je itekako moguće.

Ivana Gojković

 Promoter zdravih stilova života, avanturista, vječita putnica, sada sa adresom u Crnoj Gori, sutra ko zna gdje- ističe da je svijet njena kuća. Zaljubljenik je u multikulturalna područja, domaću i azijsku kuhinju, veliki je poštovalac prirode i radoholik.

Po obrazovanju magistar farmacije i specijalista za farmaceutski marketing i menadžment, sa dugogodišnjim korporativnim iskustvom u farmaceutskom biznisu. Ona je i Health Coach, holistički trener za zdrave stilove života, ambasador najveće škole na svijetu u oblasti health coaching-a sa lokacijom u Njujorku, osnivač Healthy Mood projekta i autor Healthy Mood detoks programa. Njena misija je da pomogne onima koji žele da svoje nefunkcionalne životne navike zamjene funkcionalnim, da stvore ravnotežu unutar svog tijela, prihvate i zavole sebe i pronađu pravu ishranu za sebe. Healthy Mood je mjesto na kome ćete kreirati svoj novi, održiv životni stil.

Za sebe voli da kaže da ne podliježe šablonima, njeguje svoju autentičnost i ističe da je ponosna na to što je danas sam svoj gazda.

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije