Cavalieri

  20 January 2019

Reflektori se uključuju, stolice poređane, modna pista spremna. U atmosferi  lebdi sjaj zbog  scene koja će se izvesti ove večeri. Večeras učesnici će zajedno sa gostima posmatrati ono sta su dugo isčekivali prethodnih mjeseci, a to je Valentino.

Valentino Clemente Ludovico Garavani je rodjen 11. maja 1932. godine, roditelji Teresa de Biaggi i Mauro Garavani u Voghera, Lombardi, na adekvatnom regionu Italije koja je pokazala u šta se moda Italije razvila.

Izložen "Glitz & Glam" danasnje takozvane mode Milana, može se pretpostaviti da je njegova kreativnost proizvod unutrašnjih uticaja koji su mu pomogli u svim uspjesima.

50tih godina Valentino se preselio u Pariz u potrazi za  njegovom zivotnom strašću.  Uz blagoslov svoje  majke Valentino se upisao na  Ecole des Beaux - Arts I Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Najprimjetljiv Segrtstvo mu je bilo sa Balenciaga, Guy Larouche, sa Jean Desses crtao je mnogobrojne  kreacije koje su dan danas izgubljene.

60tih godina se vratio iz  Pariza i otvara svoju modnu kucu, na Via Conditti, prepoznatljiv  po svom nadimku  među svim Parižanima kao  "Valentino Crveni". Manekenke su iz svjetskih metropola dolazile  u Italiju samo da bi učestvovale na njegovim  revijama u Firenci,  koji je bio glavni grad mode Italije u to vrijeme. Njegov krucijalni trenutak je  bio  1964. godine  kada je istaknuta bivsa prva dama SAD Jaqueline Kennedy primijetila njegove modne kreacije, izvanredna dva dijela sklopljena  u crnoj organzi. Ovo je njega podiglo   prema matici prestiža koje ja volim nazvati "Vogue Couture"

Životni put, ovog mladog momka zaista nije bio lak. U vremenu dominatnosti Francusog giganta,  zasigurno se moze reći da je Valentino uspio ono sta nikada nije ni vjerovao da će postići kao modni kreator, kada je 1966. kreirao svoj ikonski logo"V". 2012 godine izvršena je Katarska akvizicija njegovog novog  brenda "VLTN", te  dobija svjetske pohvole koje su  samo znak sta ubuduće slijdi. Uz prijatne zvukove violine i klavira; kreacije su izvedene sa ličnim pečatom. Lansiraju se na pisti sa izuzetnom jednobojnom "Tour-de-Force" izazivajući oduševljenje gledalaca  ravano brzini Ferrari Testarossa kada te pretiče na putu. Izvolite... VALENTINO oličenje  klase.

 

 

Ibrahim Vukelj

Rođen i odrastao u NY SAD. Diplomirao muzičku video produkciju i filmografiju na New York film Academy. Član nacionalne modne komore Crne Gore.

Učestvovao na NYFW i MNEFW.

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije