Modni sultani

  29 March 2019

Sunce pozdravla dan među nakićenim stubovima ove Parisijenske građevine sa istovjetnim strasima koju bi voljena osoba prema svojoj srodnoj dusi, posle dugog putovanja, izjasnila.

Tambure udaraju simbole a violine zadovoljavaju sluh. Grupa žena u istom glasu pjevaju drevne pjesme od dana imperije plovidbe koja je za sva vremena ostavila svoj pečat; ovo je danasnja Lebanon, nekadašnja Phoenicia. Pariz Arabskog svijeta, za koje je rečeno je da je Lebanon uticao na sve Chic, Stil, Vogue, itd. Osim toga dali su nam dva najveća Maestra modnog svijeta.

 

Elie Saab stručnjak lagane intrikatne elegancije. Zuhair Murad majstor mnogobrojnih detalja iskazivajućeg takozvani “Savoir-Faire” svojih vizija. Shodno mom mišljenju  svo poštovanje za  Evropske gigante, ali za mene ova dvojica su zaista imali najveći uticaj na  današnju  modu. Njihova implementacija Arabske umjetnosti u kreacije su ništa manje no zadivile modnu publiku,  uključujuci i mene.

 

Elie Saab je rodjen 4. Jul, 1964 god. U Damour Lebanon. Od malena je bio samouk. Radući sa ocem u drvenu proizvodnju 1981 godine Saab je odlučio da studira modni dizajn u Parizu. Napustio je studije i vratio se u Beirut gde je osnovao svoj brend kreacije. Opredijeljen za vjenčanice i haljine koristući skupe materijale, u 1997 godine Saab je prvi ne-Italianski kreator koji se učlanio na Italiansku modnu komoru,  gdje je prikazao prvu kolekciju u Rimu. Godinu kasnije potpisao je ugovor sa Beaute Prestige Int. za šminke i parfeme, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon potpisanog ugovora, prodao jako detaljno uradjeno emerald i diamantnu haljinu za sumu od $2.4 milliona  1999-te godine.

 

 

Zuhair Murad rodjen u Ras Baalbek Lebanon 1971 godine. Gde je posle gimnazije priselio u Pariz da studira. Zavrsavajuci studije u modi njegovo prvo pojavljivanje na pisti je bilo u Rimu 1999. Ne mogu rijecima iskazati koliki su uticaj imali na sezonske piste, uporedjujuci sa drugim kreatorima njihove predstave su onih koje jedva cekam da vidim. Iz velelepne lokacija I izvanrednih hipnoticne zive muzike ove neupisive glamurozne kreacije se spoje sa ljepotom manekenki pa sve do piste, usiveno sa brojnim tafeta, organza, saten, I odtali laki leprsave materijale posjedujuci ljepotu koja bi boginju Astarte zasramila.

 

Posle smrti cuvenog Gianni Versace nisam vjerovao da ce iko imat toliki talenat a kamoli viziju. Preko njihovog Arabskog porijekla Elie I Zuhair su nam pokazali da haljina moze bit pravi umjetnicki sablon. Drevni Grci su izabrali likovno umjetstvo, Arabi su birali simetriju jedno bez drugog ne moze postojati. Dva razlicita stila; jedna univerzalna filozofija.

 

Za ova dva modna sultana imam dvije rijeci:  “SUKRAN HABIBI!!!”

Ibrahim Vukelj

Rođen i odrastao u NY SAD. Diplomirao muzičku video produkciju i filmografiju na New York film Academy. Član nacionalne modne komore Crne Gore.

Učestvovao na NYFW i MNEFW.

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije