Kako imati savršene noge?

  28 February 2019
 Više od 30% žena ima „debele“ i nepravilne butine. Takve butine ne samo da ne izgledaju lijepo, već često otežavaju ženama izbor i nošenje omiljene odjeće.U nastavku teksta saznajte kako da smanjite i zategnete butine i imate savešene noge.
 
 Hidratacija
 
Za dobro tonirane butine hidratacija je veoma važna, zato pijte 2-3 litre vode dnevno. 
 
– U običnu toplu vodu iscijedite limun kako biste ubrzali proces mršavljenja butina.

– Izbjegavajte sokove i druga zašećerena pića, jer mogu poništiti sve napore da relativno brzo smršate.

– Svakodnevno pijte zeleni čaj kako biste unijeli preporučenu dnevnu dozu antioksidanasa, bez kalorija.

 Rano večerajte

Ukoliko večerate neposredno pred odlazak u krevet, hrana se odmah pretvara u masnoću. Razlog tome je što ne radimo ništa kako bismo potrošili unijete kalorije. Večerajte najmanje 3 sata prije odlaska u krevet. I najbeznačajnije aktivnosti poput šetnje ili sitnih kućnih poslova će sagorjeti kalorije što znači da ste na dobrom putu da smanjite butine. Rana večera je takođe povezana i sa dobrim snom. Smatra se da organizam čini sve kako bi sačuvao preostalu energiju, tako da je san bolji. Ovo dalje dovodi do manje zamora i manjka koncentracije tokom dana.

 

 Ne izgladnjujte se


Nemojte se izgladnjivati kako biste skinuli višak masnoća sa butina. Izgladnjivanje usporava metabolizam, jer se organizmu time šalje signal da će duže vrijeme biti bez hrane, što uzrokuje skladištenje masnoća, posebno u problematičnim područjima poput butina i kukova. Zato ljudi koji drže dijete tokom kojih se u suštini izgladnjuju obično nakon dijete dobiju više kilograma nego što su izgubili tokom dijete. 

 

Jedite manje obroke ako želite smanjiti butine


Podijelite obroke na pola svaki put kad sjednete da jedete i jedite ih u određenim vremenskih razmacima. Preporučljivo je češće jesti manje porcije. Nemojte preskakati obroke i prejedati se pred spavanje. To dovodi do nagomilavanja masnoća.

Vježbajte

Vježbanje je svakako najbolji metod da postignete željenu težinu i zategnete butine. Pomaže da se održi normalan rad metabolizma i ojačaju mišići. Vježbe takođe dobro utiču na držanje, zglobove i ligamente. Mišići u butinama su najveći u tijelu i pošto su povezani sa nogama, lako se toniraju. Vježbanje pomaže da se masnoće u butinama pretvore u mišiće. Postoje mnogobrojne vježbe koje pomažu u topljenju masnoća sa butina, a najpoznatije su: čučnjevi, iskoraci, kardio vježbe, vježbe na steperu, trčanje...

  Vježbe na step klupici su jedna od najefikasnijih vježbi za mišiće butina. Stavite desno stopalo na steper i prebacite težinu na desnu nogu. Lijeva noga bi trebala da bude nešto iza leđa, kako bi pomogla da održite ravnotežu. Ponovite ovu vježbu sa lijevom nogom. Takođe, za bolje rezultate možete koristiti i manje tegove. Moja preporuka je da provjerenim treningom #fullbodyworkout 3.1 savršeno oblikujete noge i u najkraćem periodu obučete vašu omiljenu mini haljinu.

Verica Vujisić

Personalni i grupni fitnes trener.

Karijeru fitnes trenera započela je nakon desetogodišnjeg rada u medijima. Biti fitnes  trener za nju znači dijeliti i pomagati, uživati u vježbanju. Akcenat stavlja na pravilno izvođenje svake vježbe, funkcionalnost, mobilnost, pravilno disanje, izdržljivost. Vjeruje u zdravlje, snagu, nadmašivanje sebe, pomjeranje  granica. Autor je grupnog treninga Full Body Workout, prilagođenog početnicima, naprednim vježbačima kao i profesionalnim sportistima. Specijalnost joj je rad za ženama, brzo oblikovanje tijela i gubljenje kilograma.

Login to post comments

Popularno

Najnovije

Newsletter

Tag Cloud