Toniranje tijela sa elastičnom trakom

  27 March 2019

Postoji nekoliko mitova o trakama za vježbanje koje mi želimo da razbijemo kako bi proširili tvoje znanje o benefitima njihovog korišćenja.

Mit 1: Trening sa elastičnim trakama ne povećava snagu

Čest mit koji se iznova pojavljuje u fitnes svijetu je da ako se ne radi na mašini većoj od sopstvenog tijela i težoj od bloka betona, to ne uvećava snagu. Naravno, ovo nije istina. Snaga se uvećava pravilnim treningom, režimom ishrane uz korišćenje rekvizita koji nabolje služe svrsi.

Jedan takav rekvizit su elastične trake za vježbanje ili trake koje pružaju različite nivoe otpora – od najslabijeg do velikog nivoa otpora. Do sada je izvršeno preko 300 istraživanja koja se bave raznim aspektima elastičnih traka. Mnoga od njih su pokazala da je otpor koji pružaju trake veoma sličan otporu koji se dobija treningom sa tegovima.

 Trake za vježbanje aktiviraju mišiće, pomažu u razvoju mišića, kao i u skidanju masnih naslaga i razvijanju snage.

Mit 2: Teško je naučiti kako da se trake koriste

Uprkos tome što su elastične trake za vjezbanje, u poređenju sa ostalim, tipičnim rekvizitima, neobičnog izgleda – ipak su to samo trake – ne treba da ih se plašiš. Ako znaš kako da uradiš čučanj, znaćeš i da koristiš traku! 

 

Svaka vježba koju već poznaješ se može iskombinovati sa elastičnim trakama – na taj način, tvoji mišići će naići na dodatni otpor i tako ti učiniti vježbu izazovnijom. 

Mit 3: Elastične trake za vježbanje se rastegle i gube nivo otpora vremenom

 

Ukoliko su trake nekvalitetne i to može da se desi. Ukoliko su trake kvalitetne i kupljene od pouzdanog proizvođača, ovo se jednostavno ne dešava. Napravljene od rastegljivog materijala, elastične trake za vjezbanje će održati svoj nivo otpora koliko god puta se koristile. 

Ipak, bitno je zapamtiti da, kao i svaka oprema, trake moraju da se pravilno održavaju. Nekoliko savjeta za pravilnu brigu o trakama:

  • Svoje trake održavaj dečijim puderom kako ne bi došlo do lijepljenja i pucanja gume,
  • Trake nemoj držati na suncu,
  • Trening sa trakama nemoj raditi na betonu ili na grubim površinama koje mogu oštetiti traku.

 

Mit 4: Vježbe koje se rade sa trakama su jednolične

 Pored svih prednosti elastičnih traka, još jedna zanimljiva i korisna karakteristika je to što se trake mogu koristiti na bezbroj načina i da mogu da ciljaju svaku mišićnu grupu.

Klasični tegovi su, u nekom smislu, statični. Kada vježbamo sa njima, oslanjamo se na silu gravitacije i tako dobijamo otpor samo uz vertikalnu ravan. Za razliku od toga, elastične trake se mogu koristiti na razne načine, uključujući i stvaranje otpora po horizontalnoj ravni.

 

Ovo znači da korišćenjem elastičnih traka izazivamo mišiće po horizontali, kao kada okrećemo torzo dok nosimo nešto teško. A traku koja se korist za takvu vrstu vježbe potrebno je samo namjestiti u odgovarajući položaj i sa istim rekvizitom možemo da stvaramo otpor po vertikali. 

Verica Vujisić

Personalni i grupni fitnes trener.

Karijeru fitnes trenera započela je nakon desetogodišnjeg rada u medijima. Biti fitnes  trener za nju znači dijeliti i pomagati, uživati u vježbanju. Akcenat stavlja na pravilno izvođenje svake vježbe, funkcionalnost, mobilnost, pravilno disanje, izdržljivost. Vjeruje u zdravlje, snagu, nadmašivanje sebe, pomjeranje  granica. Autor je grupnog treninga Full Body Workout, prilagođenog početnicima, naprednim vježbačima kao i profesionalnim sportistima. Specijalnost joj je rad za ženama, brzo oblikovanje tijela i gubljenje kilograma.

Login to post comments

Popularno

Najnovije

Newsletter

Tag Cloud