Konkretni savjeti kako doći do ravnog stomaka

  07 November 2018
Pogled na stomak i šlaufove baca vas u depresiju, a od pomisli na uske haljine, bazene , skidanje u kupaći kostim pada vam mrak na oči? Ne očajavajte jer se osjećate kao većina žena, ali uz režim ishrane i vježbanja moguće je postići odlične rezultate.
1. KORAK
Vodite bilješke o tome šta, kada i koliko jedete. Takođe, zapišite svoje mjere kako bi ih kasnije mogli uporediti sa rezultatima koje ste postigli. Ovo vam se možda čini potpuno nepotrebno, ali bilješke će vam pomoći da napravite plan i uvidite koje su vam slabe tačke.
2. KORAK 

Namirnice za ravan stomak


Ovsene pahuljice su pune vlakana i ne naduvavaju,  a stvaraju osjećaj sitosti.

Jogurt je odličan međuobrok, možete ga upotpuniti medom i svježim sezonskim voćem, a pomaže kod probave.

Zeleni čaj je antioksidans koji je odličan za zdravlje cijelog organizma i za ravan stomak. 

Krastavac je odlična namirnica koja pomaže u izbacivanu tečnosti iz organizma. Jedite ga sa korom.

Slatki zalogaji koje smijete priuštiti!
- zdjelica bobičastog voća
- jedna manja banana
- kruška ili breskva bez kore
- jedna smokva
- jedna mandarina
- 3 do 4 manje kockice tamne čokolade
- čaša iscijeđenog svježeg soka
- integralni keks sa voćem.

Slani zalogaji koje smijete priuštiti!
- zdjelica pileće supe
- šunka i svježe cherry rajčice
- šoljica običnog jogurta
- šaka koštunjavog voća
- pola avokada.

 

Predlog jedne od najboljih vježbi:

Izdržaj ili plank je prva i najpoznatija vježba za ravan stomak. Izdržaj istovremeno djeluje na nekoliko mišićnih grupa – stomak, leđa, zadnjicu, noge i ruke. Učinkovita je i za mršavljenje upravo zato što se pri njoj koriste svi mišići tijela. 

Izdržaj se izvodi tako da legnete na stomak, poduprete se dlanovima ili laktovima i stopalima i podignite cijelo tijelo od poda. Ako vam je to previše teško, možete se osloniti na svoja koljena za početak. U tom položaju bi trebali ostati barem 10 sekundi, a s vremenom možete produžiti sekunde. Najbolje bi bilo da svakog dana produžite trajanje vježbe za pet sekundi.

 

Verica Vujisić

Personalni i grupni fitnes trener.

Karijeru fitnes trenera započela je nakon desetogodišnjeg rada u medijima. Biti fitnes  trener za nju znači dijeliti i pomagati, uživati u vježbanju. Akcenat stavlja na pravilno izvođenje svake vježbe, funkcionalnost, mobilnost, pravilno disanje, izdržljivost. Vjeruje u zdravlje, snagu, nadmašivanje sebe, pomjeranje  granica. Autor je grupnog treninga Full Body Workout, prilagođenog početnicima, naprednim vježbačima kao i profesionalnim sportistima. Specijalnost joj je rad za ženama, brzo oblikovanje tijela i gubljenje kilograma.

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije