Baby shower

  23 September 2018
U različitim kulturama se ovaj običaj različito slavi i prevodi ali je većina zadržala jedan oblik ovog slavlja, koji mi Crnogorci volimo nazivati, moraću citirati: "Američko ***". Najlakše je osuditi ono što nam je strano. Zapravo, baby shower slavi transformaciju žene u majku i muškarca u oca, iako su zbog samog organizovanja i dekoracije neke sredine prihvatile to kao žensko slavlje. Ohrabruje trudnicu za predstojeći porod i roditeljima olakšava prve dane u vidu darivanja onoga što im je potrebno za bebu. 

U našoj kulturi postoji običaj, sličan ovome, koji se zove "babine", to je obilazak i darivanje novorodjenog djeteta, koje se praktikuje 40 i više dana nakon njegovog rodjenja. Podrazumijeva da se svi, porodici bliski ljudi, najavljuju i dolaze u vašu kuću i to može trajati čak do prvog rodjendana. Za sve majke sa kojima sam bila u prilici da pričam to je bilo dosta iscrpljujuće iskustvo u nekim trenucima, naročito onda kada im treba odmor i mir kako bi uspješno dojile..., a one moraju da spremaju razne djakonije da se ne bi obrukale pred porodicom i prijateljima, jer i dalje stoji ono uvjerenje koje su nam naše bake nametnule, da je sramota dočekati goste sa sokom i keksićima a još veća reći nekom da je vrijeme za odmor i spavanje, ako vam se zadrži u kući u ono vrijeme kad je vaša beba navikla na kupanje, pripremu za spavanje itd... A kad je riječ o segmentu koji se tiče darivanja, uglavnom vam bude žao što su se svi oni trošili, jer su vam donijeli nešto što već imate i to uglavnom ostavite za neke sledeće babine, po principu "ruka ruci" ili ako ste zaista sentimentalna osoba onda to ostavljate da trune negdje ispod kreveta, kako biste jednog dana djetetu mogli reći od koga je to dobilo. 
 
 
Evo zašto BABY SHOWER nije ništa od navedenog:
U najboljim okolnostima ovo slavlje organizuju za vas baš svi oni bliski ljudi, koji će biti dio odrastanja vašeg djeteta, znajući da vam nakon toga slijedi faza upoznavanja i uskladjivanja života i navika sa svojim djetetom. Odnosno period u kom su jedini dobrodošli gosti, bez obzira na svu ljubav prema njima, oni koji će vam oprati zaostalo posudje, skuvati brzinski ručak ili opeglati malo robice. Veliki broj ljudi, okupljen oko krevetića vaše bebe, može samo povećati mogućnost za prenošenje virusa, naročito kada je sezona istih, izazvati plač i pokvariti ritam... da ne pričamo o poremećaju laktacije, koja se dogadja usred te napetosti pri nedostatku mira, kada će istupiti neko da vam da par savjeta, ne shvatajući šta je uzrok vašeg stanja ili kaže kako vam je beba mršava, kako joj treba dohrana itd. 
 
Dakle, baby shower se organizuje da bi se izbjeglo sve to i da bi vam se maksimalno olakšao početak novog životnog razdoblja. Za bebu se donose pokloni, u skladu sa onim što ste već informisani da budućim roditeljima nedostaje i medjusobno se dogovarate šta će ko kupiti, kako se ne bi ponovili isti. To je dogadjaj kom prisustvuju porodica i najbliži prijatelji, kako bi vas potpuno rasteretili i pripremili za ulogu kojoj se svi skupa radujete. Često se organizuju duhovite i zabavne igre, pišu savjeti i želje za bebu, jede se lagana klopa sa papirnih tanjira i zaista nema razloga da ne uživate u tome sa sebi dragim ljudima. 
Neću pričati o "fensi" strani dogadjaja sa uredjenjem prostora, konfeticama itd, jer je to stvar izbora i mogućnosti a nije ono što čini sam dogadjaj. 

Sa druge strane, ovo ne znači da vam ti isti ljudi neće dolaziti u kuću tokom prve godine života vašeg djeteta, jer do svih njih vam je stalo i polako želite upoznati svoje dijete sa njima, da shvati da su dio njegovog života. Ali znači da nemate obavezu formalnog primanja gosti, koja se nameće u našoj kulturi, već ćete zvati sebi drage ljude kad god ste vi i vaša beba u situaciji da vam društvo ali i pomoć prijaju.

Tijana Osmanagić

Rođena je  jednog varljivog aprila u Nikšiću, za sebe kaže da je dijete proljeća i vjetrova. Vječiti sanjar i zaljubljenik u život. Njena profesija je modni dizajn i dok jedan dio svoje priče ispisuje na odjevnom platnu, namijenjenom hrabrim i samosvjesnim ženama - drugi ipak voli prenijeti mastilom na papir. Vremenom je dio svog dnevnika odlučila prilagoditi i učiniti dostupnim savremenom društvu, u vidu "dnevnika Crnogorskog Sanjara", koji možete čitati na Instagramu.

https://instagram.com/crnogorski_sanjar

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije