Izložba "Prožimanja" Irene Vuković

  09 June 2020

Izložba „Prožimanja“ autorke Irene Vuković biće otvorena 09.06. u Podgorici, u izložbenom prostoru Perjanički dom Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u 19 časova.

Serija djela “Prožimanja” nastala su u dahu, u toploj atmosferi ateljea u kojoj je umjetnica došla do zavidnih rezultata u pogledu stilske čistoće, sažetosti motiva i posebne organizacije elemenata izraženih na platnima, ističe teoretičarka i istoričarka umjetnosti mr Maša Vlaović, čiji tekst prati izložbu.

“Na izložbi su predstavljene slike koje obuhvataju širok raspon tema: od mitoloških (Euridika), preko onih koje potvrđuju umjetničinu povezanost sa zavičajem (Čuvar Bukovice), do savremenih tema koje intrigiraju i svojim nazivima provociraju (‘Selfie help me’, ‘Nevolja’, ‘Opsenari’). Posebnu pažnju zavređuju forme triptiha (Pretvorba) i tetraptiha (Svetkovina) koje sadrže jasnoću konstrukcije, uvezane teme i figuraciju koja odiše likovnom elegancijom i jednostavnošću. Predstavljena su i tri velika platna koja daju dinamiku cijeloj postavci (‘Homo Ludens’, ‘Homo Novus’ i ‘Homo Erectus’). U ovim radovima umjetnica primjenjuje futuristički koncept, praveći otklon od brzih rješenja koja nudi grafički dizajn, zadržavajući se na ozbiljnom promišljanju o temama putem kojih gradi likovno-izražajne specifičnosti djela. Umjetnica je uspjela da dovede grafički dizajn na polje likovnosti, te da objema ovim oblastima pruži podjednako značenje”, ističe Vlaović i dodaje da je proces rada Irene Vuković uvijek usmjeren na igru kao temeljnu vrijednost kulture i umjetnosti.

“Digitalni otisci na slikarskim platnima kojima predstavljam svoj novi stvaralački ciklus svojevrstan su vid istraživanja u namjeri da se fuzionišu dvije naizgled oprečne likovne tehnike: grafički dizajn - čiju likovnost kroz različite forme promišljam već dvadesetak godina - i slikarstvo na koje referišem jednim specifičnim poetskim rafinmanom, a sve to kroz crtež koji je neizostavna osnova i polazište u mom radu. Odatle inicijalno i naziv ‘Prožimanja’, a ta riječ sama po sebi nosi gotovo neiscrpan majdan značenja i tumačenja”, kaže Vuković.

Vlaović dodaje i da se njen umjetnički izraz nameće kao “neuobičajen intelektualni izazov” usljed spoja ove dvije likovne tehnike.

“Umjetnica je potpuno izmirila dva vida vizuelnog izraza štampajući svoje crteže nastale digitalnom tehnikom na slikarskim platnima. Ubjedljivim i specifičnim načinom rada doprinosi besprekornoj preciznosti izraza - kako u crtežu, tako i na štampanim platnima. Napuštajući tradicionalne forme likovnog izraza, umjetnica se okreće ka interdisciplinarnom pristupu i uvođenju novih medija koji joj pružaju nove izražajno-tehnološke mogućnosti. Boja je znalački redukovana, uglavnom u komplementarnom registru koji u potpunosti ublažava tvrdi obris linija i gradi forme prefinjene modelacije”, primjećuje Vlaović i dodaje da je umjetnica ovom izložbom “zaokružila važnu fazu u svom stvaralačkom procesu koji je, uz posebnu emociju i atmosferu, obojila specifičnim psihološkim i autobiografskim svjedočanstvima”.

 Irena Vuković rođena je u 1975. godine Podgorici. Osnovne studije završila je 2002. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za grafički dizajn, u klasi profesora Mileta Grozdanića, a magistarsku tezu na temu „Grafičko oblikovanje edicije ili likovna autonomija knjige“ odbranila je na istom fakultetu 2020. godine pod mentorstvom profesorice Ane Matić.

 

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije