Koliko često treba kupati bebu?

  16 January 2019

Često me pitate šta sam uradila po pitanju kupanja bebe, s obzirom na to da sam u 9. mjesecu trudnoće pisala tekst koji je malo začudio neke od vas, dok su se drugi okrenuli “mojoj” teoriji.

Naši pedijatri i babice najčešće kupanje opisuju kao jednu od bebinih rutina, pomoću koje ljepše spava i razlikuje noć i dan... savjetuju da se beba treba kupati svako veče, ali iza tog savjeta nikad ne stoji argument tipa: “Kupanje je korisno i dobro za bebinu kožu, od njega koža postaje bolja...”. Svi mi volimo kupanje i još više lijepo mirisati, ali razmišljajući racionalno zapitala sam se gdje se to beba može isprljati i pokupiti ružan miris u prvoj godini života....
Orhana kupam svaka tri do četiri dana, bez rasporeda, tačne satnice, nekad izjutra, nekad uveče, iskreno onda kad meni odgovara... jer rutinu im mi stvaramo, a ja nisam pobornik rutine. Pisaću vam nekom drugom prilikom i o navikavanju na varalice i mnoge suvišne stvari, ali sad da nastavim o čemu sam počela...


Bez obzira na to da li ga kupam ujutro ili uveče, Orhan je naučio da razlikuje dan od noći po nekim malo očiglednijim naznakama, kao što su svijetlost i mrak, zvuk i tišina.
Onim danima kada ga kupam ne spava ništa više ili ljepše nego onim kada ga ne kupam i ako ste mislili da ga kupanje ne raduje već čini uznemirenin, jer nije dio RUTINE, varate se. Taj osmijeh dok ga polivam vodom i masiram kupkom ne bih dala ni za šta. 

Tijana Osmanagić

Rođena je  jednog varljivog aprila u Nikšiću, za sebe kaže da je dijete proljeća i vjetrova. Vječiti sanjar i zaljubljenik u život. Njena profesija je modni dizajn i dok jedan dio svoje priče ispisuje na odjevnom platnu, namijenjenom hrabrim i samosvjesnim ženama - drugi ipak voli prenijeti mastilom na papir. Vremenom je dio svog dnevnika odlučila prilagoditi i učiniti dostupnim savremenom društvu, u vidu "dnevnika Crnogorskog Sanjara", koji možete čitati na Instagramu.

https://instagram.com/crnogorski_sanjar

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije