Šta ne treba raditi poslije treninga

  25 May 2019
Upravo ste završili odličan trening i osjećate se prilično zadovoljno – i treba! Sjajan posao, ali trening je samo mala komponenta zdravog načina života, a vaši napori mogli bi se lako sabotirati ako ne napravite pametne i zdrave odluke nakon vježbanja.
 
Imate li neku zdravu rutinu nakon treninga koja njeguje željene rezultate? Ili mislite da ništa drugo nije važno, najbitnije ste uradili… Ono što radite nakon treninga je isto toliko važno koliko i sam trening, a lako možete usporiti svoj napredak, a da toga niste ni svjesni.
 

 1. PRESKAKANJE ISTEZANJA

Naravno, ponekad morate istrčati sa treninga što brže jer žurite na posao, dijete vas čeka poslije časa engleskog, … ali nakon što vaši mišići rade sat vremena, biće vam zahvalni sa barem minutom istezanja. Vaši mišići će puno bolje reagovati na sledećem naporu, ako prema njima dobro postupate i odvojite vrijeme za istezanje i oporavak nakon treninga.

 

 2. ZABORAVITE NA HIDRATACIJU

U toku treninga gubite dosta tečnosti, tako da je od velikog značaja da pijete više vode odmah nakon aktivnosti – vaše tijrlo treba da dopuni vodu koju skladišti da bi ostalo hidrirano. Moraćete da nadoknadite nivo glikogena i elektrolita, oba koja pomažu oporavku. Ostanite hidrirani prije, tokom i posebno nakon vježbanja.

 

 3. JEDETE NEZDRAVU KALORIJSKU BOMBU

Ne možete istrenirati iz tijela lošu ishranu! Ono što jedemo nakon treninga je zaista važno za postizanje naših ciljeva. Dajte vašem tijelu proteine i ugljene hidrate i zdrave masti, tako da mogu početi popravljati mišiće i dopuniti izgubljene hranljive materije što prije. 

 

 4. NEDOVOLJNO SNA

Naša tijela se oporavljaju i obnavljaju najviše kada spavamo, pa je pravi odmor od ključnog značaja. Sa nedovoljno sna samo sebe stavljate na veći rizik od stresa, iritacije i čak i prejedanja. Dovoljna količina sna, naročito nakon dana kada ste naporno radili je veoma bitna. Vašem tijelu  i umu treba vremena za punjenje.

 

 5. NE OBJAVITE STATUS ILI POSTAVITE SLIKU 

 Možda djeluje smiješno, ali ovo zaista može biti od velikog značaja. I za vas – da vas podsjeti dobrog osjećaja i zadovoljstva nakon treninga. Nećete željeto to pokvariti. I za nekog drugog – nikada ne znate ko će biti motivisan da promijeni svoj život kada vide kako dijelite svoje rezultate. 

 Ja volim kad podijelite trening sa mnom, a možda ćete baš vi inspirisati nekog da obuje patike ili počne više brinuti o sebi. 

Verica Vujisić

Personalni i grupni fitnes trener.

Karijeru fitnes trenera započela je nakon desetogodišnjeg rada u medijima. Biti fitnes  trener za nju znači dijeliti i pomagati, uživati u vježbanju. Akcenat stavlja na pravilno izvođenje svake vježbe, funkcionalnost, mobilnost, pravilno disanje, izdržljivost. Vjeruje u zdravlje, snagu, nadmašivanje sebe, pomjeranje  granica. Autor je grupnog treninga Full Body Workout, prilagođenog početnicima, naprednim vježbačima kao i profesionalnim sportistima. Specijalnost joj je rad za ženama, brzo oblikovanje tijela i gubljenje kilograma.

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije