Čuvanje matičnih ćelija

  02 October 2018

Vlada velika neinformisanost o čuvanju matičnih čelija iz pupčanika  u našem društvu, a sa druge strane nama koji smo se potrudili da se informišemo, možda sa razlogom ništa nije jasnije.

Savjetovali smo se sa nekoliko doktora ( iz ove oblasti) o tome da li ih treba sačuvati, nakon što sam pročitala sve moguće tekstove, dostupne na internetu, koji su ZA i PROTIV. Nakon ozbiljnijeg informisanja o svemu sam bila u većoj dilemi nego ranije, ali je onda jedan od doktora iznio sjajnu konstataciju koja glasi ovako: " Tvoje pitanje je više u domenu etike, nego medicine." Dakle... neću vam pisati o teorijama za i protiv, jer ne samo da ja predstavu o tome nemam, nego ni naučnici širom svijeta ne mogu da se usaglase. Ali to nije ništa neuobičajeno. Zato ne postoji potpuno ispravan odgovor na dilemu da li ih sačuvati, sem da ga pronađemo u nama samima. I zato je doktor izuzetno poentirao ograničavajući čak i svoje pravo da savjetuje više na domen etike, nego sopstvenog medicinskog znanja. A ja ću vam ukratko reći šta je za nas to pitanje etike u ovom slučaju, što ne mora i ne treba biti isto za sve vas.

Od prvog dana kada saznamo da smo trudne, posle razmišljanja o tome da beba bude živa i zdrava... slijedi zamišljanje idealnog životnog prostora za nju/njega, maštanje o kolicima, krevetiću, robici... i kako da tim malim stvorenjima priuštimo sve najbolje, a često to naše najbolje bebi baš ne pravi nikakvu razliku. Ali mi kao roditelji uživamo u tome, znajući da smo uspjeli kupiti "najbolje". Da ne bi tema otišla u nekom neželjenom smjeru, da se razumijemo- neko nema ni za najbolje ni za osnovno, i to (ovog puta) nije tema pisanja, jer taj neko nažalost nije ni u prilici da razmišlja na ovu temu. Ali za nas, koji vagamo između dobrih kolica i 1500 - 2000 € , uloženih u dugotrajno čuvanje matičnih ćelija, ili možemo priuštiti oboje... mislim da ne bi trebala postojati dilema. Sve i da se za 10 godina ispostavi da je čuvanje istih čista prevara, to neće biti ni prvi ni poslednji put da pare uložite u nešto što nije imalo svoju svrhu, i u svakom slučaju daj Bože da nikad niko od nas i nema potrebu za tim sačuvanim matičnim ćelijama. Ali... u ne daj Bože, nekim drugim okolnostima, o kojim ne želim pričati, onaj ko ih je sačuvao bar će znati od čega da krene i neće se tada u njegovoj glavi javiti etičko pitanje o ispravnosti prethodnih postupaka, koje tada sigurno teško i destruktivno pada. To je moj stav o ovoj temi, nakon svih mogućih tekstova ZA i PROTIV, savjeta... 

Tijana Osmanagić

Rođena je  jednog varljivog aprila u Nikšiću, za sebe kaže da je dijete proljeća i vjetrova. Vječiti sanjar i zaljubljenik u život. Njena profesija je modni dizajn i dok jedan dio svoje priče ispisuje na odjevnom platnu, namijenjenom hrabrim i samosvjesnim ženama - drugi ipak voli prenijeti mastilom na papir. Vremenom je dio svog dnevnika odlučila prilagoditi i učiniti dostupnim savremenom društvu, u vidu "dnevnika Crnogorskog Sanjara", koji možete čitati na Instagramu.

https://instagram.com/crnogorski_sanjar

Login to post comments

Popularno

Pretraga

Newsletter

Društvene mreže

Follow Us

Najnovije